4 & 5 mei 2020

Geplaatst door Bevrijdingsfestival

Dit jaar staan wij op een andere manier stil bij de Oorlogsslachtoffers en onze vrijheid dan wij gewend zijn. Door de coronacrisis doen we dit vanuit huis. Het is natuurlijk erg jammer dat we geen Bevrijdingsfestival hebben dit jaar, maar gezondheid gaat voor. We hopen in 2021 weer met zijn allen in het Stadspark te kunnen dansen voor de vrijheid!

Ondanks de omstandigheden zijn er verschillende manieren om te herinneren, stil te staan bij de Oorlogsslachtoffers en 75 jaar vrijheid te vieren. Wij hebben een aantal initiatieven voor je op een rijtje gezet.

Herdenken op 4 mei

Vandaag mag de hele dag de Nederlandse vlag halfstok hangen om stil te staan bij alle Oorlogsslachtoffers. Normaal gesproken mag dit vanaf 18.00 uur. Omdat we dit jaar stilstaan bij 75 jaar vrijheid, is er een uitzondering gemaakt.

Om 19.58 uur wordt het Taptoe-signaal gespeeld. Dit signaal luidt de 2-minuten stilte in die we om 20.00 uur in acht nemen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle blazers in Nederland op om mee te doen vanuit huis.

Om 20.02 uur klinkt het Wilhelmus. Ook hier wordt iedereen uitgenodigd mee te zingen vanuit huis. Ook kun je virtueel bloemen leggen bij een oorlogsmonument. Hoe je dat doet, lees je hier.

Ontsteken van het Vrijheidsvuur
Vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding wordt jaarlijks in de nacht van 4 op 5 mei het Vrijheidsvuur door lopers verspreid over heel Nederland. Deze activiteit kan echter niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Toch halen we het Vrijheidsvuur ook dit jaar naar Groningen! Lees hier meer.

 

Vieren op 5 mei

RTV Noord
Onze mediapartner RTV Noord brengt op 5 mei het festivalgevoel naar je huiskamer! Gedurende de dag worden er live concerten uitgezonden van onder andere Wia Buze, Lars Koehoorn en Kira Dekker. Bekijk hier het hele programma.

International Talks about Freedom – Livestream (15.00 uur)
Zes koppels die elkaar niet kennen en uit verschillende landen komen, gaan met elkaar in gesprek over vrijheid. Tijdens de livestream kun je jouw vragen insturen en meedoen met het gesprek. Juist in deze tijd blijven we het gesprek over vrijheid met elkaar voeren. Lees hier meer en doe mee!

5voor5 moment
Om precies 16:55 is ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ te horen op Radio Noord. Het idee om het lied van Ramses Shaffy door heel Nederland te laten klinken komt van Claudia de Breij.

Ondertussen is het initiatief omarmd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Bevrijdingsfestivals. Daarom hebben we aan Ambassadeur van de Vrijheid Roxeanne Hazes gevraagd of ze een eigen versie van het nummer wil maken. Deze versie zal om precies 16:55 op verschillende radiozenders door heel Nederland te horen zijn.

We Will Meet Again
Sinds 1998 eindigt het 5 mei-concert ieder jaar met ‘We’ll Meet Again’ van Vera Lynn. In Groningen hebben verschillende culturele instellingen hun krachten gebundeld en brengen om 21.00 uur gezamenlijk dit lied ten gehore. Initiatiefnemers Karin Noeken en Reinout Douma roepen alle Groningers op om mee te doen. Dit bijzondere moment is live te volgen op de Facebookpagina van RTV Noord.