Freedom Forum

Wat betekent het begrip ‘vrijheid’ nu en in de toekomst? Een internationale groep studenten van de master International Communication (MIC) van de Hanzehogeschool onderzocht dit. De uitkomst? Er zijn verschillende soorten vrijheden (denk aan: vrijheid van expressie en vrijheid van meningsuiting) en er zijn freedom creators (rolmodellen) nodig om deze zo goed mogelijk met elkaar te verbinden.

Marloes Dekker, Tom van Ulsen, Linda de Munck, Daffy Gärtner en Aghyad Al-Sherfawi zijn de trotse freedom creators geworden. Ze komen uit verschillende generaties en zijn gevormd door verschillende achtergronden en ervaringen, maar ze hebben ook genoeg gemeen: ze wonen alle vijf in Groningen en creëren daar vrijheid voor zowel zichzelf als voor anderen. Marloes doet dat voor jongeren met Up to Us (moederorganisatie van o.a. Jimmy’s), Tom voor Paradigm-bezoekers, Linda als inspirator en taboedoorbreker over seksualiteit, Aghyad voor migranten en Däffy voor (il)legale prostituees.

Wie zijn de freedom creators en waarom is het een freedom creator?

Linda de Munck – Vrijheid van seksualiteit

Linda de Munck (1995) is een inspirator en taboedoorbreker. Sinds 2010 maakt ze video’s op YouTube en is ze actief op Instagram. Dat is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 60K volgers waarbij ze openhartig praat over seksualiteit en alles wat daarbij komt kijken.

Tom van Ulsen – Vrijheid van expressie

Tom van Ulsen (1988) is een van de drie eigenaren van Paradigm, een nachtclub die iedere technoliefhebber in Groningen en daarbuiten in zijn hart heeft gesloten. Tom maakt ook zijn eigen muziek als DJ.

Daffy Gärtner – Vrijheid van meningsuiting

Daffy Gärtner (1974) is een maatschappelijk werker voor vrouwen in de prostitutie bij de MJD. Zij helpt vrouwen die gedwongen werden tot prostitutie om eruit te komen en hun leven op te bouwen.

Aghyad Al-Sherfawi – Vrijheid van gelijkheid

Op 21-jarige leeftijd vluchtte Aghyad Al-Sherfawi (1993) naar Nederland. Vier jaar geleden startte hij zijn eigen bedrijf Consul Tech, een trainings- en adviesbureau. Hij helpt nieuwkomers bij het creëren van betere kansen om te integreren in de Nederlandse samenleving, en om hun waarden uit te dragen.

Marloes Dekker – Vrijheid om jezelf te zijn

Als mede-oprichter van Up to Us ontwikkelt, faciliteert en begeleidt Marloes Dekker (1976) initiatieven en omgevingen die een positieve impact hebben op het leven van jongeren. Up to Us is de moedermaatschappij van Jimmy’s, een ontmoetingsplek en talentenkweekvijver voor en door jongeren.