Gaye Su Akyol

Met de release van haar eerste internationale album “Hologram Ĭmparatorluğu” (2016), vestigde Gaye Su Akyol zichzelf als een van Turkije’s meest meeslepende jonge stemmen en meest opwindende sonische ontdekkingsreizigers. Haar werk als singer-songwriter, producer en audio/visueel conceptualist navigeert tegelijkertijd door het verhalende verleden, het hyperverbonden heden en de ongescripte toekomst.

Akyol groeide op in het kosmopolitische Istanbul en luisterde naar Anatolisch muziekicoon Selda Bağcan en Kurt Cobain in gelijke mate. Ze sloeg de vermoeide Oosterse/Occidentale paradigmatische clichés over. Gaye’s muziek was vanaf het allereerste begin globaal in concept en lokaal in geest en nuance.

Na de wijdverspreide lovende kritieken voor “Hologram Ĭmparatorluğu” reisden Gaye en haar sublieme band 18 maanden lang op en neer door Turkije, Europa en het Midden en Verre Oosten om met het publiek een levendige mix van traditionele balladry met raki, futuristische surf en post-punk oppositie.

Het nieuwe album, geproduceerd door haar en gitarist Ali Güçlü Şimşek, is misschien wel directer en visceraal dan de eerste twee, en weerspiegelt haar en de band’s groeiende reputatie als een krachtige live act.

“Istikrarlı Hayal Hakikattir,” wat zich laat vertalen als “Consistente Fantasie is Werkelijkheid,” is een diep poëtisch album; een album van persoonlijke politiek, een album dat graaft in het hart van onze controversiële, onverklaarbare hedendaagse ervaring. Nooit met de ogen knipperend. Altijd dromen. Nooit opgeven.