Gyedu-Blay Ambolley & His Sekondi Band

De legendarische Gyedu Blay Ambolley uit Ghana, West-Afrika, heeft 29 albums op zijn naam staan. Zijn 29e album werd uitgebracht in juni 2015. Ambulley, liefkozend bekend als de “Simigwa Do Man”, werd geboren in de havenstad Sekondi-Takoradi, in de westelijke regio van Ghana, West-Afrika. De multi-getalenteerde, internationale, Ghanese muzikant vierde in 1998 zijn “zilveren jubileum” in de muziek. Zijn officiële muzikale opleiding begon op veertienjarige leeftijd, als leerling van “Uncle Bonku”, die hem gitaar leerde spelen. De jonge muziekliefhebber leerde de beginselen van muziek van wijlen Sammy Lartey en Ebo Taylor. Deze veelzijdige en onstuitbare zanger, songwriter, producer en “muzikale levenskracht” explodeerde in de muziekscene sinds 1973 met een jazzy highlife-geluid genaamd ‘SIMIGWA-DO’. Ambolley’s naam is synoniem geworden met Simigwa-muziek en dans sinds zijn eerste hitsingle uitkwam in 1973.

Ambolley bracht een groot deel van zijn dag door met het luisteren naar platen van muzikanten uit de Verenigde Staten. Hij schrijft ​​zijn vrije zangstijl toe aan mentoren als James Brown, Ray Charles en ‘wijlen’ Sam Cooke. In de jaren zestig was de jonge aspirant-muzikant onder de indruk van de muziek die hij hoorde in het populaire radioprogramma ‘Voice of America Jazz Hour’. Tijdens de show uit de jaren zestig waren jazzreuzen als Jimmy Smith, Max Roach, Wes Montgomery, Charlie Parker, Clifford Brown, Miles Davis, John Coltrane, Ella Fitzgerald en Billie Eckstine te zien. Ze werden allemaal onderdeel van Ambolley’s vroege muzikale ervaring. Hij toerde door West-Afrika, Europa, Canada en de Verenigde Staten. Hij heeft het podium gedeeld met wereldberoemde artiesten zoals Miriam Makeba uit Zuid-Afrika, wijlen Fela Anikulapo-Kuti uit Nigeria, wijlen George Howard, Angela Bofill, Norman Connors, Manu DeBango, Lakeside, Chikuzan Takahashi uit Japan, Ricardo Estrada uit Cuba, Mayuto Correa uit Brazilië en toerde door Ghana met Oscar Brashear en Michael Session. Zijn originaliteit maakt zijn publiek razend enthousiast en vaak wordt er geschreeuwd om meer, zoals het geval was in het wereldberoemde Apollo Theatre in Harlem, New York. Hij speelde in het House of Blues in Hollywood, trad regelmatig op in de Jazz Bakery in Californië en speelde in volle zalen in Londen. Toen Ambolley in 1997 terugkeerde naar Ghana, werd hij geëerd met een staande ovatie door zijn voormalige president, J.J. Rawlings en de first lady bij Ghana’s Music Awards Nite.

Ambolley heeft talloze prestigieuze onderscheidingen ontvangen. Zo werd hij geïnstalleerd door Nana Kobina Nketiah van Esikado, Sekondi als Nana Gyedu Blay Ambulley, hoofd van Semigwa, Sekondi, in de westelijke regio van Ghana. Hij ontving een Lifetime Achievement Award bij de Vodaphone Ghana Music Awards 2013. In 2006 ontving hij de Gubernatorial Recognition Award van de gouverneur van Californië en een onderscheiding van de burgemeester van Californië, de raad van toezichthouders en de gemeenteraad van de staat Californië. Hij ontving ook een ‘Congressional Recognition Award’ van het Amerikaanse Congres. Daarnaast ontving hij een Congressional, Gubernatorial Certificate of Special Recognition van congreslid Juanita Millinder McDonald. In oktober 2003 werd Ambolley erkend voor zijn toewijding aan zijn muzikale ambacht met een ” Lifetime Achievement Musical Award” en vervolgens ingewijd in de “Jazz Drew Music Hall of Fame” aan de Charles R. Drew University of Medicine and Science, Los Angeles, CA. Ook L.A. Weekly nomineerde Ambolley voor “Best World Beat Recombinant Artists” -2003. Ambolley’s genre is vermakelijk, verheffend en spiritueel onontkoombaar, zodat het unieke karakter ervan alle muzikale categorieën overstijgt.