Joost van Bellen ism DJ St. Paul

DJ Joost van Bellen is een icoon.

Wie zijn indrukwekkende 35-jarige carrière goed bestudeert, ziet de algemene delers: liefde voor de nacht en tegendraadse culturen, de drang om grenzen te verleggen, om mensen te vermaken en iets mee te geven.

De zelfbenoemde discodinosaurus leverde louter topsets af op onder andere festivals als Lowlands, Milkshake, Pukkelpop, Down the Rabbit Hole, Pinkpop, Solar, Best Kept Secret, Welcome to the Village en Into the Great Wide Open.

In de jaren tachtig legde Van Bellen met zijn psychedelische garagepunknachten in de Amsterdamse kraakscene en zijn housenachten in Club RoXY een fundament voor het Nederlandse uitgaansleven.

Daarna volgden de jaren waarin hij medeverantwoordelijk was voor het succes van UKgarage met Speedfreax en de electro-scene met zijn legendarische RAUW-nachten.

Zijn uitgebreide muzikale kennis en liefde voor zowat ieder genre zorgen ervoor dat Joost een duizendpoot en bijna-alleskunner is. Van Bellens grootste liefdes als dj? Vernieuwende en alternatieve dance, acid house, ambient, postpunk, seventies disco, country & western en vuige rock & roll.

Joost van Bellen tekende met zijn partner voor de soundscores en muziekregie van vele modeshows, theatershows en museumtentoonstellingen, waaronder die van Bas Kosters, Claes Iversen, Diesel International, ELLE Magazine, Erwin Olaf, Jan Taminiau, G-Star, Natan, Ronald van der Kemp, de Parade, het Rijksmuseum, Scotch & Soda, Toneelgroep Oostpool en Viktor & Rolf.

Van Bellen is bovendien schrijver: in 2014 kwam zijn roman Pandaogen uit, een verhaal over outsiders en de donkere kanten van succes, dat kon rekenen op uitstekende recensies. Zijn duistere tweede roman die in oktober 2021 uitkwam als leading title bij Uitgeverij Podium is genaamd NACHTDIER.

Joost van Bellen maakte deel uit van de Nachtwacht, de allereerste nachtburgemeesters van Amsterdam en verrichte daarmee pionierswerk. Hij werd genomineerd voor Het Parools Amsterdammer van het Jaar en De Amsterdamprijs in de categorie bewezen prestaties van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten. Van Bellen werd toegevoegd aan de Eregalerij van de Nederlandse Popmuziek en heeft een prijzenkast vol awards van divers pluimage, waaronder de Gouden Kabouter voor beste livestream in pandemiejaar 2020.