De Vrijheidscolleges gaan door 

Geplaatst door Bevrijdingsfestival

Nieuwe Vrijheidssprekers: Edson da Graça, Gijs Tuinman, Haroon Ali, Joris Linssen, Simone Weimans & Soundos el Ahmadi

De nieuwe sprekers van de Vrijheidscolleges zijn comedian Soundos el Ahmadi, auteur Haroon  Ali, presentator Edson da Graça , presentator Joris Linssen, militair Gijs Tuinman en presentatrice  Simone Weimans. Radio DJ Angelique Houtveen en auteur Robert Vuijsje geven hun colleges uit  2020 met actuele toevoegingen nog enkele keren op nieuwe locaties. Alle sprekers verwoorden  hun persoonlijke visie op vrijheid in een college. Speciaal voor 5 mei is er een coronaproof online  programma ontwikkeld in samenwerking met diverse Bevrijdingsfestivals en Nationale Comité 4  en 5 Mei. 

VHC 21 Site Sprekers overzicht

Actueel onderwerp 

Sinds 2013 organiseren de Vrijheidscolleges in de aanloop naar 5 mei colleges over vrijheid. Deze inspirerende verhalen zijn een vast onderdeel in het programma van veel bevrijdingsfestivals. “Voor 5 mei  maken we een interactief online programma waar kijkers vragen kunnen stellen aan de vrijheidssprekers  via de chat. Met ons nieuwe interactieve online format hopen we rond 5 mei nog meer mensen te  betrekken bij het onderwerp,” aldus Esther Lubberding directeur van de Vrijheidscolleges. Lubberding;  “Sinds de coronamaatregelen doen we bepaalde colleges online, maar we hopen na de vaccinaties snel  weer live bijeenkomsten te kunnen organiseren. Het onderwerp vrijheid is actueler dan ooit”. 

Persoonlijke invalshoek 

Elke spreker heeft zijn eigen invalshoek voor het college. Presentator Simone Weimans bespreekt het  belang van persvrijheid. Zij is op 31 maart al te zien in de Four Freedoms Awards ceremonie te Middelburg  waar zij een award uitreikt aan de vervolgde Filipijnse journalist Maria Ressa. “Journalisten zoals Ressa  zijn een voorbeeld voor mij,” zegt Weimans

Het college van komiek Soundos El Ahmadi gaat over kansen en vooroordelen. Voor veel vrouwen  bestaat er een glazen plafond, maar dit is nog veel harder voor vrouwen uit een minderheidsgroep. In haar  Vrijheidscollege spreekt Soundos over wat er gebeurt als je hard op dat plafond bonkt.

Auteur Haroon Ali vertelt in zijn Vrijheidscollege zijn zoektocht naar identiteit. In 2020 bracht hij zijn eerste  boek ‘Half’ uit over zijn Pakistaanse afkomst. Hij deelt ook hoe jongeren in Nederland de regie kunnen  nemen over hun eigen leven, ook tegen de wensen van hun ouders, cultuur of religie.

Stand-up comedian en presentator Edson da Graça spreekt in zijn Vrijheidscollege over hoe hij zich  bevrijdde van financiële schulden, wat armoede en schuld voor invloed hebben op je vrijheid. Hij vertelt  over welke keuzes hij maakte en hoe hij zijn eigen weg vond.

Zanger en presentator Joris Linssen gaat in zijn Vrijheidscollege in op de individuele vrijheid en het recht  om anders te zijn dan de massa. Joris toont in zijn programma’s graag paradijsvogels en andere mensen  die op een bijzondere wijze afwijken van de norm. Zelf wil hij zich ook niet altijd conformeren.

Gijs Tuinman is luitenant-kolonel van de Nederlandse landmacht, onderscheiden met de militaire  Willemsorde en de Bronzen Leeuw. In zijn Vrijheidscollege onderzoekt Gijs aan de hand van onder andere  zijn eigen ervaringen de concepten oorlog, vrede en vrijheid. Kent het begrip vrede en vrijheid alleen  winnaars of zijn er ook verliezers?

Binnenkort komt het hele programma voor 5 mei online op www.vrijheidscolleges.nl