Erecouloir 2020

Geplaatst door Bevrijdingsfestival

De Nationale Dodenherdenking op 4 mei is dit jaar anders dan andere jaren, zonder publiek en zonder de erecouloir van veteranen. Om veteranen toch het eerbetoon te geven dat zij verdienen, staan zij in een digitaal erecouloir.

Ontdek de mensen in het erecouloir
Berend van Bon (1917) was stuurman bij de koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na een aanval door de Japanse luchtmacht vloog zijn schip in brand. De stuurman vertelt alsof het gisteren was. Op Schiermonnikoog, zijn geboortegrond waar hij als jongen naar de zeevaartschool ging, doet hij zijn verhaal. Lees verder.

Veteraan Claudia Boerma (42) was tussen 1997 en 2003 in dienst van de Koninklijke Landmacht en ging op missie naar Kosovo en Bosnië. “De huidige situatie zorgt ervoor dat mensen zich ineens bewust worden van de vrijheid waarin we leven in Nederland. Dat hebben we mede te danken aan de veteranen die daarvoor wereldwijd gestreden hebben. Ik ben trots dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan de vrijheid die we nu nog steeds hebben”. Lees verder.

Luuk Elshout was pas 24 toen hij in 2009 naar Afghanistan ging, waar hij diende als groepscommandant bij de Landmacht. Tijdens zijn uitzending raakte Luuk gewond door een berm bom en daarna moest hij zijn militaire loopbaan opgeven. Juist door het delen van zijn verhaal hoopt hij anderen kracht mee te geven. “Ik kijk altijd positief naar de dingen. Ik ben er nog, sta er nog, heb nog contact met mijn maten. Wat het allerbelangrijkste is. Dat geeft mij de kracht om altijd door te gaan”. Lees verder.

Op deze website staan nog meer verhalen van veteranen die zich over de hele wereld hebben ingezet voor vrijheid.