Froukje vindt het ambassadeurschap heel eervol

Geplaatst door stefan

“Muziek blijft verbinden, dat is zo mooi”

Zangeres Froukje (21) vindt het ambassadeurschap heel eervol. Eerder deed ze al mee aan het Theater op de Dam en de stiltespots van het comité 4 en 5 mei. Froukje verdiept zich in de kracht van muziek: je kunt verzet tonen, muziek maakt blij én het verbindt.

Froukje is singer-songwriter, ze studeerde aan het Conservatorium in Rotterdam. Haar eerste liedje ‘Groter dan ik’ kwam in 2020 uit en was een protestsong over de klimaatcrisis. Haar carrière ging razendsnel, in 2022 stond ze op alle grote festivals. En nu dus op de Bevrijdingsfestivals. ‘Los van dat het supergaaf is om in een helikopter te zitten, zie ik het als een grote eer. Ik zie mezelf als een geëngageerde artiest.’

Wat wil ze op 5 mei meegeven aan het publiek? ‘Dat vrijheid niet zo vanzelfsprekend is. Als je op weg bent om je dromen waar te maken, is daar geen sprake meer van als je vrijheid wordt afgepakt. Zoals nu in Oekraïne gebeurt, dan komt het opeens heel dichtbij. Dat maakte het ook weer schrijnend. Overal op de wereld lijden mensen en ik schrok zo van deze oorlog in Oekraïne. Je denkt dan toch eerder: straks zijn wij aan de beurt.’

Wat betekent vrijheid voor haar? ‘De mogelijkheid om te kiezen waar je woont, wat je studeert en om jezelf te ontplooien in de breedste zin van het woord. Ik ben heel dankbaar dat ik na de middelbare school naar het Conservatorium kon gaan. Ik ben iets gaan doen waar mijn hart ligt. En het succes biedt ook veel vrijheid, ik kan nu leven van de muziek.”

Als reportage gaat ze op pad met een Oekraïense artieste die al ook al ver gevorderd is in haar carrière. ‘Ik wil erachter komen hoe het is om je droom na te jagen in beperkte vrijheid. Wat doet dat met je? En wat is dan de rol van muziek? Muziek kan ook een middel zijn om verzet te tonen. En het houdt mensen op de been. Van samen muziek maken word je blij.’ Het lijkt Froukje interessant om te zien wat kunst wat je doet. Zelfs schrijft ze over haar eigen leven. ‘Maar wat gebeurt als je leven zo drastisch verandert? Deze zangeres is 26 jaar, gaan de gewone dingen zoals verliefd worden, ook door in oorlogstijd?

Haar eigen liedjes waren ook een troost voor veel mensen in coronatijd. ‘Ja, dat hoor ik nog vaak terug. Ook hoor ik dat mensen bij mijn concerten gelijkgestemden vinden en dat daar hele vriendengroepen zijn ontstaan. Muziek blijft verbinden, dat is zo mooi. Daarom kijk ik erg uit naar 5 mei!’