HERDENKINGSCONCERT 4 MEI IN DE OOSTERPOORT

Geplaatst door Ralph Strating

Op zaterdagavond 4 mei verzorgt het Kamerorkest van het Noorden een herdenkingsconcert in De Oosterpoort. Met prachtige muziek wordt stilgestaan bij de verschrikkingen van oorlog en bij de onschuldige slachtoffers van alle oorlogen.

Op het programma staan werken van drie generaties Oekraïense componisten die dagelijks leven met de actualiteit van de huidige oorlog: Valentin Silvestrov (1937), Sviatoslav Lunyov (1964) en Maxim Shalygin (1985). Alle stukken worden aan één stuk door uitgevoerd en zorgen zo voor een bijna meditatieve muzikale ervaring. De Oekraïense sopraan Maryana Golovchenko zorgt voor verbinding tussen de verschillende delen

  • Zaterdag 4 mei 2024
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 17:00 uur: restaurant The Mix open
  • 20:00 uur: stilte moment
  • 21:00 uur: aanvang concert
  • 22:15 uur: einde concert
  • (Tijden onder voorbehoud)

Maxim Shalygin
Componist en dirigent Maxim Shalygin ziet componeren als mediteren en wil zijn publiek een realiteit voorspiegelen die niet in taal te vangen is. Hij schrijft dan ook volkomen op zijn gevoel, met veel ruimte voor eenvoud en herhaling. Tijdens dit herdenkingsconcert hoor je drie van zijn werken. Drop after drop, waarmee de avond opent, is een verpletterend stuk over de Russische inval in zijn land, maar tegelijk over de verwoesting door oorlog in het algemeen.

Betoverend minimalisme en een weemoedig drieluik
Daarnaast hoor je Stille Musik, een betoverend, minimalistisch werk van de Oekraïense pianist en componist Valentin Silvestrov, die in 2022 met zijn familie naar Berlijn vluchtte. Zijn verstilde muziek staat door de oorlog weer volop in de belangstelling.
Svyatoslav Lunyov’s drieluik Tristium uit 2004 is geïnspireerd door de Dnjepr en verbeeldt een stromende, geleidelijk breder wordende rivier. Het is muziek die je wellicht nog niet kent, maar die het ontdekken meer dan waard is!

Maxim Shalygin was eerder te gast bij het Kamerorkest van het Noorden en schreef daarover: “Vanaf de eerste minuut dat ik met het orkest werkte, voelde ik hoe diep deze jonge musici de muziek beleven. Ze stellen elk programma samen met grote liefde en scheppen de ideale omstandigheden om de muziek te laten doordringen in het hart.”

Kaarten kopen kan via deze link: https://tickets.spotgroningen.nl/mtTicket/performance?id=106735&lang=nl