Line-up 2024 tijdens kick-off bekend gemaakt

Geplaatst door Bevrijdingsfestival

Thema Bevrijdingsfestival 2024

Op zondag 5 mei 2024 viert Bevrijdingsfestival Groningen de vrijheid op de Drafbaan in het Stadspark. Dit jaar staat ons festival in het thema ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’. Met dit thema staan we, in het lustrumjaar van 80 jaar vrijheid dat september van start gaat, stil bij de Tweede Wereldoorlog en daarnaast ook bij alles wat er op dit moment in de wereld speelt en gebeurt. Ons programma tijdens BFG is er dan ook op gericht om te kijken naar het verleden met een scherpe blik op het heden en onze verantwoordelijkheid richting de toekomst. Rondom en op 5 mei praten, vertellen en delen wij met elkaar wat vrijheid voor ons betekent anno 2024.

Area’s op de Drafbaan Dit jaar staat de Mainstage weer op zijn vertrouwde plek en zal Bart Brandt Buys het programma presenteren, daarnaast zijn er diverse andere area’s. Op de Sena Performance Stage staat in de middag een “weide-wereld achtige” programmering en in de avond zal deze omgetoverd worden tot een dance stage. Dit podium zal gepresenteerd worden door JOOZ. De K-veewagen van Swoolish vormt overdag de Hit the North Stage, waar noordelijk talent zich zal vertegenwoordigen in muzikale zin. ’s Avonds zal de K-veewagen worden geprogrammeerd door Roodkopje x Braai en zij zullen 3 uur lang toffe hiphop, Afro & RnB beats draaien. Dit jaar bouwen we voor onze jongere bezoekers een Vrijheid Kidsfestival. Hier zijn allerlei verschillende activiteiten te vinden. Van spingkussens tot theater, van reuzenrad tot schminken. Op deze manier bieden we een gevarieerd programma voor jong en oud. Verder bouwen we midden op het terrein een gevarieerd foodtruck area. Hierover snel meer informatie.

Inhoud Omdat we ons bewust zijn van het specifieke karakter van ons festival en wat er allemaal speelt in de wereld, hebben we naast de vele muziek optredens ook verschillende andere inhoudelijke programma onderdelen. We zullen onder andere aandacht besteden aan de situatie in Oekraïne, het migratie vraagstuk en wat er momenteel speelt in Gaza.

De eerste namen!! Onze line-up is bijna compleet en trots delen wij dan ook alvast de eerste namen: Sophie Straat, TikTokTammo & band, Nick Mulvey, Froukje, Mula B, John Coffey, The Greatest Hits, Nusantara Beats, Babs, BenWal, SSTO, Marit Nygård, Lisa Ploeger, Shoom, Moonloops, VELOCITY MADE GOOD, Roodkopje x Braai. Froukje heeft vorig jaar helaas Groningen moeten annuleren door het slechte weer, maar dit jaar staat ze er gewoon weer! Froukje zal de mainstage afsluiten en er een groot feest van maken. Voor verdere info over onze line-up en het verdere programma verwijzen wij naar de website. www.bfg050.nl Landelijke Ambassadeurs en de

Vrijheidssoep De landelijke ambassadeurs van de vrijheid worden op 11 maart aangekondigd. Dan maken wij bekend welke ambassadeur wij in Groningen gaan ontvangen. Vanuit het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt er jaarlijks een landelijke vrijheidssoep gemaakt. Ook dit jaar zullen wij in Groningen op de Drafbaan een vrijheidsmaaltijd organiseren, waar we met een grote groep betrokkenen samen zullen genieten van de vrijheidssoep, elkaar mogen ontmoeten en gesprekken mogen voeren over het thema vrijheid. Benieuwd naar de landelijke ambassadeurs en het recept van de vrijheidssoep? Houd dan onze website goed in de gaten: www.bfg050.nl

Boot Rederij Lampedusa Midden op de Drafbaan komt dit jaar de boot genaamd:`Meneer Vrijdag”, van Rederij Lampedusa te staan. Deze boot vertrok in 2013 met 282 passagiers vanuit Egypte richting Lampedusa. Een dag later werd de boot opgepikt door de Italiaanse kustwacht. Deze boot is geschonken aan de Rederij en staat symbool voor de zoektocht naar vrijheid. Met deze boot midden op het festival proberen we de bezoekers bewust te maken over het migratie vraagstuk en na te laten denken over het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Vrijheid vier je niet in je eendje Het festival is ook dit jaar weer gratis toegankelijk. Om volgend jaar groots 80 jaar vrijheid te vieren, organiseren we vanuit Bevrijdingsfestival Groningen een Badeendenrace om de kosten van het festival te helpen dekken. Voor 5 euro ben je eigenaar van een eendje en maak je kans op leuke prijzen. Met dit geld hopen we ook volgend jaar een sterk en inhoudelijk programma neer te kunnen zetten, zodat we ook in de toekomst samen de vrijheid kunnen blijven vieren. Op 5 mei laten we de badeendjes te water in het Stadspark voor de eerste editie van de Badeendenrace, want: vrijheid vier je niet in eendje! Meer informatie over deze actie volgt binnenkort.

Dankwoord Vanuit de organisatie willen wij Gemeente Groningen, provincie Groningen en de landelijke overheid en alle andere partners en sponsoren bedanken voor hun waardevolle steun. Mede door deze steun kunnen wij dit jaar in Groningen op de Drafbaan de vrijheid vieren. De organisatie van Bevrijdingsfestival Groningen kijkt er naar uit om samen met iedereen uit stad en ommeland op 5 mei 2024 de vrijheid te vieren.