Nieuwe namen, vrijheidsmaaltijd en Groninger Ambassadeurs

Geplaatst door Bevrijdingsfestival

Het Bevrijdingsfestival Groningen keert terug op de Drafbaan. Op donderdag 5 mei 2022 vieren wij in Groningen de ‘Dag van de Vrijheid’. Deze dag markeert het einde van de tweede wereldoorlog, maar we staan ook uitgebreid stil bij de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne en op vele andere plekken in de wereld.

In deze tijd waarin Vrijheid en Vrede niet langer als vanzelfsprekend hand-in-hand gaan, is het belangrijk om ons bewust te zijn welke verantwoordelijkheid dit met zich mee brengt. De Russische invasie in een Europees land heeft ons op harde wijze duidelijk gemaakt dat oorlog ook in onze nabijheid niet louter tot het verleden behoort. Dit sterkt ons enorm in de opdracht om oorlogsslachtoffers te herdenken en het belang van vrijheid, democratie en rechtsstaat uit te dragen. Stilstaan bij onze eigen vrijheid is onlosmakelijk verbonden met de (on)vrijheid van anderen. Dus laten we elkaar ontmoeten en harder schreeuwen en dansen dan ooit. Want vrijheid is nimmer vanzelfsprekend.

Tijdens Bevrijdingsfestival Groningen zullen wij op verschillende manieren ingaan op de situatie in Oekraïne. Er staan ontmoetingen met Oekraïense vluchtelingen gepland, die als gast aanwezig zijn op het festival. Bezoekers worden opgeroepen een bijdrage te doen aan Giro555. Daarnaast hebben wij een sterk inhoudelijk 5voor5 moment tijdens de Bevrijdingsfestivals in heel NL waarin we aandacht zullen hebben voor de situatie. Tot slot zijn we bezig met een zeer indrukwekkende muzikale bijdrage vanuit Oekraïne. Informatie volgt snel.

Zoals je kunt lezen zijn wij achter de schermen heel hard aan het werk zodat we elkaar weer kunnen ontmoeten tijdens BFG050. Hier lees je alle informatie over de vrijheidsmaaltijd, regionale ambassadeurs, nieuwe artiesten, samenwerkingen en toffe nieuwe area’s!

Vrijheidsmaaltijd

Het jaarthema is vrijheid in verbondenheid. En wat verbindt elkaar meer dan gezellig samen eten? Dit jaar eten wij met genodigde gasten op de Drafbaan te Groningen de vrijheidsmaaltijd. Verder delen wij op 2 mei op de Grote Markt gratis soep uit. Meer informatie hierover volgt snel via onze Social mediakanalen.

Vanuit het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt er jaarlijks een landelijke vrijheidssoep gemaakt. Het recept van dit jaar komt uit de keuken van chef Nadia Zerouali. Naast haar bewierookte kookboeken is ze eigenaresse van de Couscousbar in Amsterdam én is ze een graag geziene gast in het televisieprogramma BinnensteBuiten. Ze laat zich inspireren door haar moeders recept en heeft haar eigen versie van deze heerlijke Marokkaanse soep gemaakt. Meer info. 

 

Nieuwe namen

Onze line-up is bijna compleet en we hebben de afgelopen weken weer een aantal vette artiesten aan onze line-up toegevoegd. Nieuwe artiesten zijn onder andere:

  • Frenna Deluxe
  • Joost van Bellen (3-uur durende show: Nachtdieren op boevenpad)
  • Son Mieux
  • Inge van Calkar

De teller blijft oplopen want er komen nog een aantal geweldige artiesten bij! Daarnaast gaan we ook nog een eigen BFG050 EINDSHOW maken. Voor verdere info over onze line-up.

BFG x RTV Noord

Wij gaan dit jaar, voor het eerst, een Glazenhuis bouwen midden op ons festivalterrein. Vanuit deze studio gaan we de hele dag een uitzending maken in samenwerking met RTV Noord. In deze uitzending is er alle ruimte voor verdiepende interviews, krachtige reportages, live verslaggeving vanaf het festivalterrein. En vanuit de provincie is er de mogelijkheid om live te schakelen naar een aantal optredens.

Dit alles om iedereen, in stad en ommeland, die er niet bij kan zijn op de Drafbaan deelgenoot te maken van Bevrijdingsfestival Groningen.

Groninger ambassadeurs van de Vrijheid

Wij hebben ook dit jaar weer Groninger ambassadeurs van de Vrijheid. Dit jaar zijn dat Floris van Luijtelaar (zanger van The Vices), Mohamed Yusuf Boss (Choreograaf) en Linda de Munck (Digital creator over seksualiteit).

Floris is zanger-gitarist en blikvanger van The Vices. Hij trad vorig jaar al met The Vices op tijdens onze Bevrijdingsfestival Groningen ON AIR editie en ze hebben afgelopen jaar niet stilgezeten. Zo werden ze de huisband van ‘M’, staan ze in het voorprogramma van Nothing But Thieves, hebben ze een 3FM Award nominatie ontvangen én doken ze opnieuw de studio in!

Mohamed (1986, Hargeisa, Somalië) is een danser, choreograaf en theatermaker uit Groningen. Mohamed’s werk vertrekt vanuit de hiphop en het each one teach one principe.

Linda maakt al jaren online content over alles rondom seksualiteit. Ze begon met video’s op YouTube, schreef een boek met de titel ’Seksleven’ en ze maakte de podcast ‘Op Zoek Naar Seksualiteit’. Op dit moment is Linda vooral actief op Instagram om met haar stories en posts taboes rondom onder andere naaktheid, seks, menstruatie en porno te doorbreken.

Nieuwe area’s op een nieuwe Drafbaan!

Zoals velen van jullie weten is de Drafbaan het afgelopen jaar aan een stevige metamorfose onderworpen. De singles-baan is verwijderd en geasfalteerd. Het wereldberoemde scheidsrechters-huisje is afgebroken, het hekwerk rondom is verwijderd, de greppel is gedempt en er is een nieuwe ruime entree gecreëerd. Al deze veranderingen maken het mogelijk om het terrein van de Drafbaan beter en breder te benutten. Op 5 mei hebben wij naast toffe acts op onze vertrouwde Main Stage ook een aantal NIEUWE area’s!

De Oelala Sena Stage is een tent die groter is dan ooit tevoren! Hier komt een divers en uitgesproken programmering. Dit wil je niet missen! Wil jij relaxen in de zon, gezellige marktkraampjes, lekkere deuntjes en leuke activiteiten? Dan is de Tuin voor de Vrijheid thé place to be! Met panorama uitzicht over het festival is de Reflect Stage de plek wanneer je verdieping zoekt. Samen met bijzondere gasten en sprekers zetten we de veelzijdigheid van vrijheid d.m.v korte talks in the spotlight.