Ode aan de vrijheid

Geplaatst door Bevrijdingsfestival

Een bijzonder muzikaal stuk geïnspireerd op de vrijheid! Geproduceerd door Thijs de Vlieger o.l.v Reinout Douma en Het Noordpool Orkest, Nai Barghouti en Oene van Geel 

Ode aan de Vrijheid 

Dit jaar wordt 75 + 1 jaar vrijheid gevierd en dat laten we niet aan ons voorbijgaan. Vorig jaar zijn alle festiviteiten rondom de bevrijding uitgesteld in verband met de Corona-crisis. Dit jaar wordt de draad weer opgepakt en wordt de vrijheid gevierd! Vanuit de Gemeente Groningen wordt de bevrijding in Haren op 14 april, Groningen op 16 april en Ten Boer op 17 april herdacht. Daarbij worden de bevrijders geëerd en bedankt.

Noordpool Orkest

Al 75 + 1 jaar lang geniet Groningen van de vrijheid, maar wordt er ook steeds een nieuwe invulling aan gegeven. In dit licht zijn Thijs de Vlieger van Noisia en Reinout Douma van het Noordpool Orkest aan de slag gegaan en hebben een nieuw muziekstuk gecomponeerd; ‘Ode aan de Vrijheid’. Een uniek muziekstuk onder leiding van Reinout Douma, het Noordpool Orkest en het Mezzop Trio. De Palestijnse zangers Nai Barghouti zal als soliste optreden samen met violist Oene van Geel die een stuk zal improviseren in de Ode aan de Vrijheid. De tekst is geïnspireerd op het gedicht Ode aan de Vrijheid geschreven door de Groningse stadsdichter van vorig jaar, Renee Luth.

Bevrijdingsfestival Groningen 2021 wordt dit jaar op een unieke manier samen gevierd. Op 5 mei wordt 10 uur lang radio gemaakt, die te volgen is via een livestream en staat het thema vrijheid vol in de spotlight. De Ode aan de Vrijheid is op 5 mei te volgen via de kanalen van het Bevrijdingsfestival Groningen. De uitzending van deze unieke online editie duurt van 13 uur tot 22 uur op 5 mei.

Meedoen aan de Ode? 

Samen met jou willen we graag de Ode aan de Vrijheid zingen, vier de vrijheid samen! Dit kan d.m.v. het opsturen van een video, waarin je het refrein van de Ode aan de Vrijheid meezingt. Onze doelstelling is om zoveel mogelijk mensen mee te laten zingen aan de Ode van de Vrijheid!

Deze video’s worden gebruikt bij de opnames en zullen te zien zijn op de backdrop van het orkest. Meer informatie en aanmelden via ode@bevrijdingsfestivalgroningen.nl

Thijs de Vlieger 

Thijs de Vlieger, producer en een van de leden van het succesvolle Groningse drum-’n bass trio Noisia. Zo werkt hij samen met het Noord Nederlands Orkest en schreef hij voor Club Guy en Roni het muziekstuk Mechanical Ecstasy, waarmee ze o.a op Lowlands 2019 stonden.Thijs is de eerste niet klassiek geschoolde muzikant die vorig jaar het Gouden Viooltje won. De jury was onder de indruk van wat Thijs allemaal voor elkaar krijgt met zijn muzikaliteit, een creatieve duizendpoot die experimenteert en zoekt naar nieuwe geluiden en vormen, waarin hij verschillende muzikale werelden bij elkaar wil brengen.

Het Noordpool Orkest 

Onder leiding van Reinout Douma bestormt zij vanuit Noord Nederland de rest van de wereld met nieuwe orkestmuziek. Zij speelde met o.a. Ed Kowalczyk, Waylon, Bert Visscher, Brigitte Kaandorp, Douwe Bob, Janne Schra, Nynke Laverman, Elske deWall, Michiel League, Eric Vloeimans, Tineke Postma, Wouter Hamel, Ellen ten Damme, Ali B, Fresku.

Nai Barghouti 

Nai Barghouti

De Palestijnse zangeres Nai Barghouti begon haar muzikale carrière toen ze 14 jaar oud was. Sindsdien treedt zij op in vele landen, waaronder Egypte, Palestina, Koeweit, België, Oostenrijk, Frankrijk, Engeland, Denemarken en bij het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. Nai Barghouti studeerde aan de Jacobs School of Music in Indiana (VS). In maart 2019 is zij afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam. Nai Barghouti is een zeer bijzonder talent en wij zijn trots dat ze als soliste meezingt aan de Ode aan de Vrijheid.

Oene van Geel 

Oene van Geel, muzikaal avonturier zal meespelen in de Ode van de Vrijheid. De violist en componist Oene van Geel is geïnspireerd door jazz muziek uit india en vrije improvisatie. Hij speelt onder meer in Zapp 4, Estafest, The Nordanians en OOOO en treedt regelmatig op als gastsolist. In Ode aan de Vrijheid zal Oene van Geel een stuk improviseren.

Renee Luth 

Renee Luth is een Nederlandse dichter, schrijver en presentatrice. In Groningen is ze afgestudeerd aan Academie Minerva als autonoom kunstenaar. Ze werkte onder andere bij het tijdschrift Zij aan Zij als auteur en redacteur. In 2019 werd Renee gekozen als Stadsdichter van Groningen. Hier kijkt ze met veel voldoening op terug. ‘Als stadsdichter heb ik de taak om te verbinden. Ik wilde enthousiasme kweken en niet alleen voor poëzie. Daarnaast zet ze zich in voor literaire taalontwikkeling van kinderen.