Oekraïense band Go_A komt naar Bevrijdingsfestival Groningen

Geplaatst door Bevrijdingsfestival

Bevrijdingsfestival Groningen maakt vandaag bekend dat de Oekraïense band Go_A naar Groningen komt voor een optreden op 5 mei. Go_A is niet alleen bekend geworden door de deelname aan het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam, maar ook het nummer ‘Shum’ is veel gebruikt op Sociale media om aandacht te vragen voor de oorlog in Oekraïne.

De afgelopen weken mochten de mannelijke bandleden het land niet uit, omdat de mogelijkheid bestond dat ze moesten vechten tegen de Russische invasie. Maar om aandacht te vragen voor de situatie in Oekraïne wordt in sommige gevallen een uitzondering gemaakt. De organisatie van BFG heeft een “letter of invitation” geschreven aan de Oekraïense overheid met het verzoek tot een optreden tijdens Bevrijdingsfestival Groningen.

In deze tijd waarin vrijheid en vrede niet als vanzelfsprekend hand-in-hand gaan, is het belangrijk om ons bewust te zijn welke verantwoordelijkheid dit met zich mee brengt. De Russische invasie in een Europees land heeft ons op harde wijze duidelijk gemaakt dat oorlog ook in onze nabijheid niet louter tot het verleden behoort. Dit sterkt ons enorm in de opdracht om oorlogsslachtoffers te herdenken en het belang van vrijheid, democratie en rechtsstaat uit te dragen. Stilstaan bij onze eigen vrijheid is onlosmakelijk verbonden met de (on)vrijheid van anderen. Dus laten we elkaar ontmoeten en harder schreeuwen en dansen dan ooit. Want vrijheid is nimmer vanzelfsprekend.

Om deze boodschap extra kracht bij te zetten kijken wij enorm uit naar de komst van Go_A om zowel in woord als daad ons mee te nemen in de verschrikkelijke situatie die momenteel plaatsvindt in Oekraïne en, daar waar we kunnen, de Oekraïners tot steun te zijn.”

*stuk tekst: letter of invitation

Het optreden zal om 16.15 uur plaatsvinden op de Oelala Sena Stage. Dit is een grote tent op de drafbaan met een capaciteit van 16.000 bezoekers. De organisatie kan niet wachten om de tent helemaal vol mensen te zien die dit fantastische optreden mee willen maken. Een uniek moment om deze bijzondere artiesten uit Oekraïne een hart onder riem te steken.Tijdens het optreden is het tevens mogelijk om een donatie te doen voor de oorlogsslachtoffers.   

De muziek van Go_A laat zich het best omschrijven als een moderne interpretatie van het Oekraïense folklore in een elektronische verpakking gecombineerd met een lekkere dosis rock. Zangeres Kateryna Pavlenko en haar mannen bewijzen dat de Oekraïense folklore en elektronische muziek een perfecte match zijn, waarbij hoge energie en zuivere emoties worden gecombineerd tot een boeiende krachtige en prachtige mix.