Vrijheidsmaaltijd 

Op 5 mei geven wij de vrijheidssoep aan elkaar door.

De Vrijheidssoep brengt het gesprek over vrijheid op gang tijdens de Vrijheidsmaaltijden op 5 mei. Kom als eerste gasten op het festival terrein en ontmoet aan tafel andere mensen om samen het gesprek te voeren over wat vrijheid betekend in deze tijd. We hebben tafelgasten uit Oekraïne, AZC’s, bekende en minder bekende Groningers uit Stad en Ommeland. Samen delen wij verhalen, samen delen wij onze vrijheid en samen geven wij de vrijheid door. Ook al is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend.

De vrijheidsmaaltijd vindt plaats op de drafbaan op 5 mei en begint om 11.30. Aanmelden kan via vrijheidsmaaltijd@bfg050.nl

TV-chef London Loy kookt Vrijheidssoep 2023

 London Loy maakt dit jaar het recept voor de Vrijheidssoep. De chef, bekend van zijn kookboeken, het televisieprogramma Koffietijd en zijn deelname aan Expeditie Robinson is daarmee de smaakmaker van de Vrijheidsmaaltijden. De soep wordt in aanloop naar Bevrijdingsdag in blik verspreid en kan door iedereen op 5 mei worden gemaakt en gegeten, ook tijdens de Vrijheidsmaaltijden die door het hele land plaatsvinden.

De Vrijheidssoep brengt het gesprek over vrijheid op gang tijdens de Vrijheidsmaaltijden op 5 mei. “Het recept mogen bedenken is een eervolle taak”, aldus London. “Als ik mensen kan helpen over vrijheid na te denken, ben ik al heel blij. Of dat nou met soep, een ander gerecht, of alleen een gesprek is.” Een befaamd Surinaams gerecht, maïspap, vormde de inspiratie voor Londons Vrijheidssoep. “Om toch mijn roots er een beetje in te houden. En maïssoep is gewoon lekker: zoet, romig en je kunt het ook nog pittig maken.” Binnenkort wordt het recept gedeeld op de website en socialmediakanalen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Over Vrijheidsmaaltijden

In heel het land worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Klein, groot, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. De maaltijden zijn er in alle vormen en maten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kunt geven. Kijk voor meer informatie over de Vrijheidsmaaltijden op www.4en5mei.nl/vrijheidsmaaltijden.

Bijzonder ontmoetingen

De Vrijheidsmaaltijd zorgt voor bijzondere ontmoetingen aan de eettafel en is dé plek voor een goed gesprek over vrijheid. Schuif aan bij een ontbijt, lunch, brunch of diner. Dit kan in jouw buurt, wijk, vereniging, ouders, buren en ouderen. Waar de Vrijheidsmaaltijd in de provincie Groningen gaan plaatsvinden, zullen we in aanloop van 5 mei bekendmaken.

Wil je zelf een Vrijheidsmaaltijd organiseren, dat kan!

Wij in Groningen willen zo veel mogelijk mensen samen brengen. Samenbrengen voor een maaltijd en gesprek. En dit kan iedereen zelf ook organiseren. Wil je een verkooppunt zijn voor de Vrijheidssoepblikken of wil je zelf een Vrijheidsmaaltijd organiseren in je stad, dorp, wijk of buurt? Neem dan contact via: vrijheidsmaaltijd@bevrijdingsfestivalgroningen.nl