Vrijheidsmaaltijd 

Op 5 mei vieren we de vrijheid. Door samen een maaltijd te delen en bij elkaar aan tafel te schuiven staan we op deze dag stil bij onze vrijheid. Een bijzondere ontmoeting aan de eettafel. Een ontmoeting waar we met elkaar in gesprek gaan over thema’s als vrijheid en onvrijheid. Dit zijn thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op 5 mei aandacht aan kan geven. Je kan zelf een Vrijheidsmaaltijd organiseren, de Vrijheidssoep die chef Nadia Zerouali heeft bedacht maken of kopen. Deel op 5 mei een maaltijd met familie, vrienden of buurtbewoners en ga het gesprek aan met elkaar. Aanmelden? Dat kan hier!

Wil je zelf een Vrijheidsmaaltijd organiseren, dat kan!

Wij in Groningen willen zo veel mogelijk mensen samen brengen. Samenbrengen voor een maaltijd en gesprek. En dit kan iedereen zelf ook organiseren. Wil je een verkooppunt zijn voor de Vrijheidssoepblikken of wil je zelf een Vrijheidsmaaltijd organiseren in je stad, dorp, wijk of buurt? Neem dan contact op met Jeroen via: vrijheidssoep@bevrijdingsfestivalgroningen.nl

Daarnaast zullen wij op maandag 2 mei te vinden zijn op de Grote Markt in Groningen. Hier zullen wij soepblikken uitdelen, zo lang de voorraad strekt. Kom samen met ons de soep proeven, en neem een blik mee voor op 5 mei.

Bijzonder ontmoetingen

De Vrijheidsmaaltijd zorgt voor bijzondere ontmoetingen aan de eettafel en is dé plek voor een goed gesprek over vrijheid. Schuif aan bij een ontbijt, lunch, brunch of diner. Dit kan in jouw buurt, wijk, vereniging, ouders, buren en ouderen. Waar de Vrijheidsmaaltijd in de provincie Groningen gaan plaatsvinden, zullen we in aanloop van 5 mei bekendmaken.

Vrijheidssoep

Chef en kookboekenschrijver Nadia Zerouali heeft dit jaar het recept voor de Vrijheidssoep gemaakt: een makkelijke en smaakvolle soep die perfect is om met anderen te delen en het gesprek over vrijheid op gang te brengen.

“Daar staat 5 mei voor mij voor: altijd het gesprek aangaan, zelfs als je lijnrecht tegenover elkaar staat. En ja, praten gaat makkelijker met eten, daar geloof ik echt in. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen in de maatschappij mee kan doen en dat iedereen deelneemt aan dit soort gesprekken. Alle Nederlanders mogen en kunnen meedoen, ongeacht hun religie, afkomst of geaardheid. De Vrijheidsmaaltijden zijn echt voor iedereen. Ik hoop dat soep op Bevrijdingsdag net zo’n traditie wordt als oliebollen en appelbeignets met Oud en Nieuw!”