Sprekers Vrijheidscolleges 2020 bekend

Geplaatst door Bevrijdingsfestival

Journalist, columnist en presentator Philip Freriks geeft op 5 mei op het Bevrijdingsfestival Groningen een Vrijheidscollege. Leoluca Orlando, de huidige burgemeester van Palermo, spreekt op 15 april in het Groninger Forum als onderdeel van de Four Freedoms Tour. De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen waarin bekende Nederlanders hun persoonlijke verhalen over vrijheid delen. Dit jaar wordt naast de Vrijheidscolleges de ‘Four Freedoms Tour’ met enkele bijzondere internationale sprekers die zich inzetten voor de vrijheid, georganiseerd.

Philip Freriks (1944) was dertien jaar nieuwslezer bij het NOS Journaal en presenteert vanaf 2012 het programma De Slimste Mens. Voor Omroep Max maakte Freriks in 2019, 75 jaar na D-Day, het programma In de voetsporen van D-Day. In het programma vertelt hij het verhaal van de soldaten en spreekt hij met de mensen die de oorlog nog hebben meegemaakt. Freriks heeft meerdere persoonlijke redenen om dit programma te maken: hij is kort na de oorlog geboren en dus opgegroeid en opgevoed met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Belangrijker is dat zijn broer per ongeluk is doodgeschoten door een Canadees tijdens de bevrijding van Nederland. In zijn vrijheidscollege op 5 mei behandelt Freriks dan ook enkele schaduwkanten van de bevrijding, ook al bracht het vooral veel goeds.

Leoluca Orlando spreekt op 15 april over vrijheid in het Groninger Forum. Orlando (1947) is de huidige burgemeester van Palermo (Sicilië). Een tijd verwelkomde de charismatische burgemeester migranten persoonlijk in de haven wanneer zij voet op Italiaanse, en daarmee Europese, bodem zetten. Dit is opmerkelijk omdat in Italië de weerstand toeneemt tegen mensen die vanuit Afrika of Turkije de Middellandse Zee oversteken. Volgens Orlando hebben migranten het recht voor een ander land te kiezen. “In plaats van ze af te wijzen zouden we ze met open armen moeten verwelkomen”. Orlando spreekt in de Four Freedoms Tour over hoe hij kijkt naar vluchtelingen en migranten, vertelt hij over zijn strijd tegen de maffia en geeft hij zijn visie op mensenrechten in een geglobaliseerde wereld.

Daarnaast organiseert Studium Generale i.s.m. Rijksuniversiteit Groningen, City Central en Bevrijdingsfestival Groningen het college Meet the Dutch – Perceptions of World War II, waarin besproken wordt hoe de Tweede Wereldoorlog de Nederlandse samenleving en cultuur heeft beïnvloed. En andersom: hoe hebben boeken en films de Nederlandse perceptie van de oorlog gevormd? Dit gesprek met de Joodse oorlogsoverlevende Lien de Jong, historicus Hans Renders en kunsthistoricus David Stroband vindt op 14 april plaats in het Usva Theater.

Vrijheidscolleges

In de aanloop naar en op 5 mei geven verschillende sprekers in het hele land Vrijheidscolleges, waarin zij hun visie op vrijheid delen. Verleden en heden worden nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Omdat het in 2020 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, zijn er dit jaar meer colleges dan ooit; ruim 70 colleges in bibliotheken, op scholen, diverse podia en bevrijdingsfestivals. De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid.

Andere sprekers die naast Philip Freriks dit jaar het land in gaan zijn Angelique Houtveen, Danny Ghosen, Robert Vuijsje, Splinter Chabot, Shirin Musa, Liesbeth Zegveld, Bilal Wahib, Natascha van Weezel, Sinan Can en Dieuwertje Blok. 

Four Freedoms Tour

Dit jaar organiseert Vrijheidscolleges i.s.m. de Roosevelt Foundation de Four Freedoms Tour. De (inter)nationale sprekers, die op 14 april een Four Freedoms Award ontvangen voor hun bijzondere inzet voor vrijheid, spreken op 15 en 16 april op verschillende locaties in het land. Naast de Italiaanse burgemeester Leoluca Orlando zijn er bijeenkomsten met Filipijnse journaliste Maria Ressa, Nederlandse journalist Sander de Kramer en hoogleraar Azza Karam namens Religions for Peace International.

Bijwonen 

Voor de colleges van Philip Freriks en Leoluca Orlando zijn gratis toegangskaarten beschikbaar. Het volledige programma en het reserveren van kaarten gaat via de website www.vrijheidscolleges.nl.

De Vrijheidscolleges in Groningen worden georganiseerd door Stichting Vrijheidscolleges en Bevrijdingsfestival Groningen, in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Studium Generale Groningen en het Groninger Forum. Meer informatie is te vinden op deze pagina.