Sprekers Vrijheidscolleges bekend

Geplaatst door Bevrijdingsfestival

Charles Groenhuijsen, Dieuwertje Blok en Aafke Romeijn zijn dit jaar de sprekers van de Vrijheidscolleges in Groningen

Journalist, schrijver en spreker Charles Groenhuijsen geeft op 5 mei op het Bevrijdingsfestival Groningen een Vrijheidscollege. Aafke Romeijn spreekt op 28 april in het Groninger Forum en Dieuwertje Blok geeft twee kidscolleges. De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen met de ‘Vier Vrijheden’ van Roosevelt als thema. Alle sprekers delen hun eigen visie op vrijheid. 

Charles Groenhuijsen (1954) werkte 25 jaar bij de NOS als correspondent in Washington en schreef in totaal 10 boeken over Amerikaanse en Nederlandse politiek. In 2017 publiceerde hij zijn boek ‘Optimisten hebben de hele wereld’, waarin hij aandacht vraagt voor alle dingen die goed gaan in de wereld. “Het is makkelijk cynisch te zijn over de toekomst maar de nuchtere feiten spreken dat tegen. Nooit eerder in de geschiedenis hebben zo veel mensen in zo korte tijd op zo veel plekken en op zo veel delen van hun leven zo veel invloed gekregen.” Groenhuijsen kijkt ook met optimisme naar de wereld en stelt zich de vraag; “Wat kunnen we van elkaar leren?” 

Aafke Romeijn spreekt op 28 april over vrijheid in het Groninger Forum. Aafke is een creatieve duizendpoot die niet bang is om het achterste van haar tong te laten zien. Ook is ze zeer actief op Twitter, schrijft opiniestukken voor de Volkskrant en werkt als columnist bij Vrij Nederland en 3voor12/Utrecht. In 2018 publiceerde zij haar eerste boek ‘Concept M’ waarin ze de gedachtewereld van een terroriste verkend.

Presentatrice Dieuwertje Blok (1957) is een vertrouwd gezicht voor televisiekijkend Nederland. Het thema vrijheid loopt als een rode draad door haar leven. Haar moeder was Joods en haar oma was een internationaal bekende kleinkunstenares: Stella Fontaine. Deze wist tijdens de Tweede Wereldoorlog onder te duiken, maar andere familieleden werden vermoord in concentratiekampen Sobibór en Auschwitz.

Dieuwertje verzorgt dit jaar voor de Vrijheidscolleges de eerste editie van de kidscolleges voor leerlingen van 9 tot 12 jaar in Groningen, Leeuwarden en Utrecht. Dieuwertje is heel bewust dat zij leeft in vrijheid; “Mijn moeder was 17 toen de oorlog uitbrak en 19 toen ze moest onderduiken. Haar verhaal is natuurlijk ook heel bepalend geweest voor mijn gevoel van vrijheid. Ik ben het aan haar verplicht om, net als zij gedaan heeft na de oorlog, ervoor te waken dat de bevrijding toen niet voor niets is geweest.”

Vrijheidscolleges
In elk college laten de sprekers zich inspireren door de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse President Roosevelt: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Ook het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘In vrijheid kiezen’ komt terug in de colleges. “Dit is alweer de zevende editie van de Vrijheidscolleges,” zegt projectleider Esther Lubberding. “Ieder jaar vragen we sprekers om hun verhalen en meningen over vrijheid delen. Na afloop ontstaat er met het publiek een gesprek. Deze dialoog over vrijheid is belangrijk om bewust te blijven dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.”

Andere sprekers die het land in gaan dit jaar zijn Özcan Akyol, Stephan Sanders, Ronald Giphart, Natascha van Weezel, Sinan Can en Rajae El Mouhandiz.

Bijwonen 
Voor het college van Charles Groenhuijsen zijn gratis toegangskaarten beschikbaar. Het college van Aafke Romijn kost € 5,-. Kijk voor het hele programma en het reserveren van kaarten op www.vrijheidscolleges.nl.