Stadskanaal in 2019 samenwerkingsgemeente

Geplaatst door Bevrijdingsfestival

We vieren niet alleen in de stad Groningen onze vrijheid maar door de hele provincie. Daarom is er ieder jaar een samenwerkingsgemeente waar wordt stilgestaan bij onze vrijheid. Dit jaar is dit Stadskanaal. Er worden rondom 12 april, de dag waarop de toenmalige gemeente in 1945 werd bevrijd, diverse activiteiten georganiseerd.

Op het voorlopige programma staan: de première van een documentaire en een tentoonstelling over de oorlog in Stadskanaal. Ook wordt in samenwerking met het Comité Stolpersteine en de gemeente de Stolpersteine app gepresenteerd. Burgemeester Froukje de Jonge: “We kunnen allemaal trots zijn op de inwoners van Stadskanaal. In de oorlog hebben ze vele evacuees opgevangen en voorzien van eten. Wij kiezen daarom ook voor het thema:’ Open armen – evacuees’. Het thema past in deze tijd, het leven in vrijheid is niet overal vanzelfsprekend. Laten we ons dit realiseren en 12 april 2019 samen de vrijheid vieren.”.

Daarnaast nemen kinderen van groep 7 en 8 deel aan een onderwijsproject waar ze in gesprek gaan met een ooggetuige, filmbeelden en objecten uit de Tweede Wereldoorlog bekijken en een wandeling maken in Stadskanaal langs sporen van de oorlog. Ze krijgen de opdracht een foto te maken van een plek waar ze zichzelf het meest ‘vrij’ voelen. Deze foto’s zijn te zien op het Bevrijdingsfestival op 5 mei.

Bevrijdingsvuur
De loopgroep Runners uit Stadskanaal gaat op 5 mei het ophalen uit Wageningen. Zij lopen hiermee naar Groningen om, samen met burgemeester Froukje de Jonge, het vuur aan te steken op het Bevrijdingsfestival.