Aanmelden Vrijheidsmaaltijd

Op 5 mei geven wij de Vrijheidssoep aan elkaar door op Bevrijdingsfestival Groningen!

De Vrijheidssoep brengt het gesprek over vrijheid op gang tijdens de Vrijheidsmaaltijd op 5 mei. Kom als eerste gasten op het festivalterrein en ontmoet aan tafel andere mensen om samen het gesprek te voeren over wat vrijheid betekent in deze tijd. Nederlandse veteranen, nieuwkomers, studenten en bekende en minder bekende Groningers uit Stad en Ommeland schuiven aan. Het thema van dit jaar is Vrijheid Vertelt: samen delen we verhalen, samen delen we onze vrijheid en samen geven we de vrijheid door. Juist omdat dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is. De vrijheidsmaaltijd biedt een mooie mogelijkheid om even uit je bubbel te stappen en in gesprek te gaan met mensen met wie je in eerste instantie weinig gemeenschappelijk lijkt te hebben. Aan het einde van de maaltijd ben je een waardevolle ervaring rijker!

 

De vrijheidsmaaltijd vindt plaats op de drafbaan op 5 mei en begint om 11.30 (inloop vanaf 11.00). Aanmelden kan via deze link: https://forms.gle/hrodUSWi4bjeaGR89 

 

Over Vrijheidsmaaltijden

In het hele land worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Klein, groot, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. De maaltijden zijn er in alle vormen en maten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kunt geven. Kijk voor meer informatie over de Vrijheidsmaaltijden op www.4en5mei.nl/vrijheidsmaaltijden.

 

Dabke met Bab Ad-Daar

Ook dit jaar wordt er weer gedanst! Bab Ad-Daar (betekenis: ‘De deur staat altijd open’) is een community van ruim 150 nieuwkomers die samen repeteren, voorstellingen maken en theatrale participatieprogramma’s ontwikkelen bij de voorstellingen van NITE en Club Guy & Roni. Op 5 mei zal Bab Ad-Daar samen met de deelnemers van de Vrijheidsmaaltijd de grootste Dabke ooit gaan dansen! Met de voetjes van de vloer en hand in hand maken we verbinding met elkaar en vieren we de vrijheid!

TV-chef Nick Toet kookt Vrijheidssoep 2024

Nick Toet maakt dit jaar het recept voor de Vrijheidssoep. De chef, bekend van zijn eigen Youtube-kanaal EtenMetNick en het televisieprogramma Taarten van Babel, is de smaakmaker van de Vrijheidsmaaltijden.

Eten is voor Nick dé manier om mensen samen te brengen. Want juist aan tafel is er volgens hem aandacht en ruimte voor een gesprek met elkaar: “Door naar elkaar te luisteren, kom je erachter hoe het met iemand gaat.” Hij hoopt dan ook dat de mensen op Bevrijdingsdag samen eten en bovenal met elkaar genieten van zijn soep, hetgeen volgens hem uiteindelijk het meest verbindt.

 

Wil je zelf een Vrijheidsmaaltijd organiseren, dat kan!

Vind jij het leuk om mensen samen te brengen? Dan is het organiseren van een Vrijheidsmaaltijd echt iets voor jou! Iedereen kan het, je kunt het zo klein of groot aanpakken als je zelf wil. Serveer de Vrijheidssoep in je dorpshuis, jouw buurtcentrum of in je kerk, voor 2 of 200 mensen. Hoe meer Vrijheidsmaaltijden, hoe meer mensen elkaar ontmoeten, hoe meer verhalen gedeeld worden en onbekenden veranderen in bekenden. Hoe geweldig is dat? Als je je aanmeldt als organisator, zal je kosteloos met allerlei middelen worden

 

Meer info:

https://bevrijdingsfestivalgroningen.nl/soep/

https://www.4en5mei.nl/vieren/vrijheidsmaaltijden

Contact: Marijke Westra

vrijheidsmaaltijd@bevrijdingsfestivalgroningen.nl