Verschilmaker: Pascal Rakers
Eerlijk gezegd moest ik er even over nadenken. Het verschil maak ik namelijk niet alleen dat doen we echt met de community. Ik zie echt dat we het met zijn allen doen en ben trots dat wij samen het verschil mogen gaan maken. Ik haal het vuur dan ook op in naam van onze allen. Zodat we samen in vrijheid in Groningen mogen zijn wie we willen zijn.
Verschilmaker 2025: Pascal Rakers haalt het Vrijheidsvuur op voor Groningen
Op 5 mei wordt tijdens Bevrijdingsfestival Groningen het Vrijheidsvuur ontstoken. Een bijzonder moment – en dit jaar in handen van een bijzonder persoon: Pascal Rakers (42). Hij reist namens Groningen af naar Wageningen om het vuur op te halen en brengt het terug naar onze stad, waar hij het symbool van vrijheid zal ontsteken. Niet voor zichzelf, maar namens een hele community.
“Ik haal het vuur op in naam van ons allemaal. Zodat we samen in vrijheid in Groningen mogen zijn wie we willen zijn.”
Van illegale technofeesten naar inclusieve evenementen
Vijftien jaar geleden begon Pascal met Kopjek, een serie illegale technofeesten waar de liefde voor muziek, vrijheid en zelfexpressie centraal stond. Inmiddels is hij vader van twee kinderen – samen met twee mama’s – en heeft hij zich ontpopt tot een krachtige stem binnen de LHBTQIA+ community in Groningen.
“Er gebeurde te weinig voor onze community. Er waren nauwelijks plekken waar jongeren elkaar konden ontmoeten, zich veilig konden voelen, zichzelf konden zijn.”
Die constatering leidde tot actie. Pascal is initiatiefnemer van Groningen Pride, dat inmiddels uitgroeit tot een jaarlijks evenement van formaat. Op 21 juni vindt alweer de vierde editie plaats, met een Pridewalk, informatiemarkt, drag queen verkiezing en natuurlijk een groot feest in de Zwanestraat en een afterparty in Palace.
Pride als platform voor zichtbaarheid en mentale gezondheid
Pride is voor Pascal veel meer dan alleen een feestje. Het is een plek van zichtbaarheid, bewustwording en steun. Zelf kwam hij pas op latere leeftijd uit de kast en weet hoe belangrijk het is om jezelf terug te zien in anderen.
“Er zijn zoveel jongeren die worstelen met wie ze zijn. Als ik met Pride, Roze Zaterdag of Misfit ook maar één jongere kan laten voelen dat ze er niet alleen voor staan, dan is het voor mij al geslaagd.”
Ook de mentale gezondheid van LHBTQIA+ jongeren verdient volgens hem veel meer aandacht. “Het is geen luxeprobleem. We moeten écht luisteren en ruimte geven aan hun verhalen.”
Een stad in beweging
Hoewel er soms nog incidenten zijn, ziet Pascal Groningen als een relatief tolerante stad. Maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen.
“Het verschil maken doen we samen. Ik voel me trots dat ik dat samen met de community mag doen. En ik geloof dat als we het gesprek blijven voeren, de acceptatie steeds groter wordt.”
Vrijheid betekent jezelf kunnen zijn
Als Verschilmaker is Pascal het gezicht van wat vrijheid in de praktijk kan betekenen: jezelf kunnen zijn, zonder angst. Hij mag het vuur brengen, maar voor hem draait het niet om die ene fakkel. Het gaat om het licht dat daaruit voortkomt.
“Ik zie mezelf niet als de enige Verschilmaker. We doen het samen. Met het vuur wil ik namens ons allemaal uitstralen: in Groningen mag je zijn wie je bent.”