Vrijheidscollege Alfa College en Noorderpoort

Vrijheid in al zijn facetten, dat was het thema van het Vrijheidscollege dat voor zo’n 600 studenten van het Noorderpoort en Alfa College georganiseerd werd in samenwerking met stichting Vrijheidcolleges Een college vol met indrukwekkende verhalen, die de studenten meerdere facetten van vrijheid hebben laten zien.

Het college begon met rapper Rico van de hiphopgroep Opgezwolle en Fakkelbrigade. Naast de grote successen die hij beleefde, kende hij ook grote tegenslagen door zijn verslaving. Hij vertelde hoe zijn verslaving hem zijn vrijheid ontnam en hoe hij hiermee is omgegaan. Tegenwoordig is hij clean en deelt hij zijn indrukwekkende verhaal over zijn zoektocht naar vrijheid.

“In een wereld vol pijn en conflicten dwalen vluchtelingen door duistere wegen op zoek naar veiligheid en vrijheid en dragen zij verhalen met zich mee vol pijn en ontberingen”. Dit is het verhaal van Ismail (19), student aan het Alfa College in Groningen. Hij nam de zaal mee in zijn zoektocht naar vrijheid en de dingen die hij ervoor heeft achtergelaten.

Daarna was het de beurt aan Feras (19) van theatergroep Babaddaar om zijn verhaal te delen. Dit is een community van meer dan 150 mensen met een migratieachtergrond die onder andere theatrale voorstellingen maken voor NITE. Hij vertelde vanuit zijn dagboek wat hij allemaal heeft moeten meemaken in zijn leven in Syrië om uiteindelijk terecht te komen in een veilig land. Voor Feras betekent vrijheid dat hij zijn droom om acteur te worden eindelijk werkelijkheid kan maken.

Stilstaan bij vrijheid en erover praten is van groot belang, zodat we die vrijheid blijven koesteren. We vinden het bij Bevrijdingsfestival Groningen belangrijk dat deze verhalen verteld worden, want vrijheid is voor iedereen!