Vrijheidscollege.

Op zaterdag 29 april om 13.30 uur vindt het Vrijheidscollege van het Bevrijdingsfestival Groningen plaats in het Forum in Groningen. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij bekende sprekers hun visie geven op vrijheid en de betekenis ervan voor onze samenleving. Dit jaar hebben we het genoegen om Tineke Ceelen te verwelkomen als spreker. Tineke is directeur van Stichting Vluchteling en heeft jarenlange ervaring met het bevorderen van mensenrechten en het helpen van vluchtelingen over de hele wereld. In haar Vrijheidscollege zal ze haar persoonlijke visie delen op vrijheid en de rol die wij als individuen en als samenleving kunnen spelen in het beschermen en bevorderen van deze fundamentele waarde. Mis dit inspirerende verhaal van Tineke Ceelen niet en kom op zaterdag 29 april om 13.30 uur naar het Forum in Groningen tijdens het Bevrijdingsfestival Groningen.

Tineke Ceelen

Tineke Ceelen.

Tineke Ceelen (1963) is sinds 2003 met grote betrokkenheid directeur van Stichting Vluchteling. Ze werkt vanaf 1993 met een tomeloze inzet in de humanitaire hulp. In 2020 werd zij daarvoor beloond met een lintje en de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Door in de media regelmatig te vertellen over individuele vluchtelingen, geeft ze een stem aan wie geen stem meer heeft. In haar Vrijheidscollege gaat Tineke in op de vrijheid die vluchtende mensen verliezen, het geweld dat ze treffen en wat het betekent dat niemand ze wil hebben.

Om met eigen ogen te zien hoe de situatie is in landen die niet rijk en stabiel zijn, reist Tineke Ceelen regelmatig naar de crisisgebieden waar Stichting Vluchteling hulp biedt. Al eerder werkte zij als Hoofd Uitzending voor Memisa, was ze coördinator in Tibet voor het Rode Kruis en werkte ze in Kameroen voor SNV. Daarnaast schreef ze in 2009 het boek ‘Hier en daar een crisis: Achter de schermen van de internationale hulpverlening.’

Fotograaf: Janus van den Eijnden